Neke banke povećale naknade

Bez autora
Jan 16 2012

Proteklih dana klijenti pojedinih banaka dobijali su obaveštenja o većim nametima za održavanje tekućih računa. U jednoj je trošak sa 150 dinara podignut na 400 dinara mesečno, dok u drugoj su tek počeli da zaračunavaju 150 dinara na ime vođenja tekućeg računa. Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji se primenjuje već mesec dana, ne zabranjuje bankama da podižu ove naknade, pod uslovom da je to definisano ugovorom koji je klijent potpisao prilikom otvaranja računa. Ako u ugovoru sklopljenom prilikom otvaranja tekućeg računa nije predviđeno u kojim slučajevima naknada za održavanje može da se povećava, banka to sme da učini samo uz prethodnu saglasnost samog klijenta, potpisivanjem novog aneksa ugovora. Za razliku od postupaka otvaranja i vođenja računa, koji su propisani procedurama same banke, od 5. decembra prošle godine nijedna banka ne sme da naplati zatvaranje tekućeg računa. Međutim, Zakon o zaštiti korisnika propisuje da klijenti imaju pravo na besplatno gašenje tekućeg računa, ali ne i na koji način će banka ugasiti račun.

Neke banke povećale naknadeProteklih dana klijenti pojedinih banaka dobijali su obaveštenja o većim nametima za održavanje tekućih računa.

U jednoj je trošak sa 150 dinara podignut na 400 dinara mesečno, dok u drugoj su tek počeli da zaračunavaju 150 dinara na ime vođenja tekućeg računa. Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji se primenjuje već mesec dana, ne zabranjuje bankama da podižu ove naknade, pod uslovom da je to definisano ugovorom koji je klijent potpisao prilikom otvaranja računa.

- Ako u ugovoru sklopljenom prilikom otvaranja tekućeg računa nije predviđeno u kojim slučajevima naknada za održavanje može da se povećava, banka to sme da učini samo uz prethodnu saglasnost samog klijenta, potpisivanjem novog aneksa ugovora - objašnjavaju stručnjaci.

Za razliku od postupaka otvaranja i vođenja računa, koji su propisani procedurama same banke, od 5. decembra prošle godine nijedna banka ne sme da naplati zatvaranje tekućeg računa. Međutim, kako je „Novostima“ objašnjeno u Narodnoj banci Srbije, Zakon o zaštiti korisnika propisuje da klijenti imaju pravo na besplatno gašenje tekućeg računa, ali ne i na koji način će banka ugasiti račun.

- Uslovi gašenja računa regulisani su, pre svega, zaključenim ugovorom o otvaranju, vođenju i gašenju računa, a u skladu sa poslovnom politikom banke, njenim opštim uslovima poslovanja i procedurama za rad - ističu u NBS.

Većina banaka, ipak, nije podizala naknade u proteklih mesec dana. Među njima su i Hipo Alpe-Adrija banka, Inteza banka, Komercijalna i Rajfajzen banka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik